EU taler med én stemme

Af Lave K. Broch, ordfører for Radikalt EU-kritisk Netværk

Bragt i Dagbladet Information den 5. maj 2011

Jens Heide Wallberg fra Radikal Ungdom mener, at Danmark er for ubetydelig til at have indflydelse internationalt, hvis vi står alene, og at Danmark og Europa kun kan spille en rolle, hvis et samlet EU taler med én stemme (4. maj).

Men Wallberg tager fejl. Små lande kan godt spille en rolle internationalt jf. de nordiske landes kamp mod apartheid. Norge, der står uden for EU, har også stor indflydelse i fredsarbejdet, hvorimod Danmark i stigende grad er stormagternes halehæng.

Når det er sagt, taler EU i de fleste sager allerede med én stemme: Det var én stemme, der besluttede at sælge våben til diktaturregimet i Libyen og én stemme, der besluttede at forlænge EU’s fiskeriaftale med Marokko, selv om den folkeretsstridigt gælder for Vestsahara og selv om Danmark stemte imod. Det er også én stemme, der repræsenterer Europas synspunkter angående Kina.

Hvis Wallberg mener noget reelt om menneskerettigheder i Kina, burde han kræve, at EU’s udenrigsminister, Catherine Ashton, bliver fyret. For i december foreslog hun, at EU skulle ophæve våbenembargoen over for Kina. Måske er det på tide, at Radikal Ungdom tager stilling til, om indholdet i EU’s udenrigspolitik er i tråd med radikale værdier?


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*