Euroen skaber modsætninger

Af Lave K. Broch, ordfører for Radikalt EU-kritisk Netværk

Bragt i Dagbladet Information den 12. februar 2012

Det er sørgeligt, at se et stort billede i Information af grækere der brænder det tyske flag (9. februar). Sørgeligt fordi det ikke er det eneste eksempel på, at modsætningerne mellem europæerne er voksende, og sørgeligt fordi EU’s nye finanspagt på ingen måde løser de kriseramte eurolandes økonomiske problemer.

I Radikalt EU-kritisk Netværk skrev vi for 12 år siden, at »valutaunioner er ikke nogen garant for fred.« Af de 108 væbnede konflikter i perioden 1989-1998, fandt de 101 sted mellem parter, der havde fælles valuta. Euroen er i dag til stor skade for samarbejdet i Europa, folkestyret og velfærden. Modsætningerne mellem grækerne og tyskerne er voksende, og den eurotraktat som EU’s regeringer, undtagen den britiske og tjekkiske, forsøger at påtvinge befolkningerne er dømt til at mislykkes. Eurotraktaten og den seneste gældsaftale, giver ikke Grækenland en bedre konkurrenceevne.

De penge som grækerne får fra nye lån går til at betale gæld i udlandet. Grækernes livsvilkår vil derfor forringes de næste år, og det vil føre til sociale problemer og mere uro. Det er derfor på tide, at europæiske politikere indser, at euroen ikke er et optimalt valutaområde, og at der laves en ordning for, at lande kan melde sig ud af euroen. Folketinget bør sende eurotraktaten til folkeafstemning. Alt andet er udemokratisk.

Link: http://www.information.dk/293316


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*