Retsundtagelse sikrer retssikkerhed

Karl-Otto Meyer, Skovlund fhv. landdagsmedlem for SSW og Lave K. Broch, København Radikalt EU-kritisk Netværk

Bragt i Flensborg Avis den 14. januar 2011

EU-parlamentariker Britta Thomsen (S) søger med lys og lygte efter argumenter imod Danmarks retsundtagelse i EU.

Nu mener hun, at retsundtagelsen svækker trafiksikkerheden (Flensborg Avis den 4.1.)

Det, som Thomsen ser som et stort problem, er, at personer fra udlandet ikke altid ender med at få en trafikbøde, hvis de kører for stærkt i Danmark, fordi det lokale politi i deres hjemland ikke følger sagen til dørs.

EU vil nu lave et system, der retter op på dette, og Danmark kan ikke umiddelbart være med i dette system på grund af vores retsundtagelse. Men Thomsen glemmer at nævne, at det formentlig vil være muligt at lave en parallelaftale med EU på det område, og at dansk politi i mange tilfælde vil kunne kræve penge fra fartsynderne på stedet.

Hun glemmer også at fortælle, at en afskaffelse af retsundtagelsen vil betyde, at EU får ret til at lave overnational retspolitik i Danmark. Det vil f.eks. betyde, at terrorlove og love om overvågning af almindelige danskere vil være noget, som EU skal bestemme, hvis retsundtagelsen afskaffes.

Vi mener, at retsundtagelsen sikrer borgere i Danmark en højere grad af retssikkerhed fordi det er muligt at stille danske politikere til ansvar for de love, de vedtager i Folketinget, og dårlige love kan blive ændret efter et folketingsvalg, hvis der kommer et nyt flertal.

Men hvis Danmark afgiver EU suverænitet på dette område, bliver det meget svært at ændre lovene. Vi kan jo bare se, hvor svært det er at ændre EUs landbrugspolitik eller handelspolitik, selv om stort set alle danske partier mener, at disse politikker er problematiske.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*